Operette Door Eendracht Sterk, kortweg ODES werd opgericht op 16 januari 1933.

De schuifdeuren heeft ODES jaren geleden vaarwel gezegd en is gewend de lat zelf hoog te leggen. Hierdoor is ODES doorgegroeid naar de grote theaters en kan zij rekenen op een behoorlijke vaste groep bezoekers. Jarenlang was ODES te gast in het World Forum Theatre ( het voormalige Nederlands Congresgebouw ) waar zij haar jaarlijkse productie op de planken bracht. In 2009 werd voor het eerst de productie opgevoerd in de Rijswijkse Schouwburg. Dit theater is wat minder kolossaal en geeft de spelers meer contact met het publiek. Bovendien bestaat hier de mogelijkheid om meerdere voorstellingen te geven.

Ooit waren er in Den Haag vele operette verenigingen. Stuk voor stuk hebben deze allemaal het leven moeten laten. Hoewel ODES nog steeds uitverkochte zalen trekt, blijkt dat de belangstelling voor de discipline operette afneemt. Dat merken we ook aan het ledenbestand. We worden steeds ouder en de animo om operette te spelen is bij jongeren niet echt aanwezig. Daarnaast wordt ook de subsidiekraan steeds verder dichtgedraaid. Er moet dus drastisch worden bezuinigd zonder dat de kwaliteit van de productie daardoor vermindert. De vereniging heeft daarom besloten om een geheel nieuwe weg in te slaan. Voor 2018 staat niet een operette op het programma maar een musical. De keuze is gevallen op de eerste echte Nederlandse musical die vanaf 1920 al vaak met ongekend succes is opgevoerd. Op 3 en 4 november 2018 brengt ODES deze in de Rijswijkse Schouwburg.

Voor de productie heeft ODES altijd zoveel mogelijk de solisten uit het eigen koor geselecteerd, aangevuld met eventuele gastsolisten. Ook de dansgroep werd op deze wijze samengesteld. Voor de musical is besloten om op basis van projectlidmaatschap solisten en koorleden van buiten de vereniging aan te trekken. Belangstellenden kunnen hiervoor contact opnemen. (zie de pagina audities).

Om een productie tot een goed eind te brengen maakt ODES gebruik van een professioneel productieteam bestaande uit een regisseur, een dirigent, een choreografe en een repetitor. Door eigentijdse accenten aan te brengen, zonder het verhaal of de muziek van de oorspronkelijke productie geweld aan te doen, trachten zij de voorstellingen toegankelijker te maken voor een breed publiek, jong en oud. Hiermee probeert Odes ook mensen te bereiken die nog onbekend zijn met muziektheater.

Naast de grote operettes en musicals verzorgt ODES ook diverse concerten. Hiervoor zetten de leden van ODES zich maximaal in om de muziek, zang en dans naar die mensen te brengen, die niet zelf naar een productie kunnen komen.


Door al deze mogelijkheden hoopt ODES een kweekvijver te zijn voor diegene die willen zingen, dansen en acteren of achter de schermen actief willen zijn met het theatervak, maar bovenal hoopt zij nog vele jaren de mensen te kunnen laten genieten van muziektheater.