PRODUCTIE 2018 " De Jantjes"

Een musical in vijf bedrijven op muziek van: Louis Davids & Margie Morris
Tekst van Herman Bouber
Première: 1920 in Amsterdam

Op zaterdag 3 en zondag 4 november 2018 brengt ODES u de musical "De Jantjes".

Het verhaal van De Jantjes speelt zich af in de Jordaan in het begin van de 20e eeuw. Dolle Dries, Blauwe Toon en Schele Manus zit het de laatste tijd niet mee. Mooie Leendert heeft - hoewel hij getrouwd is met Bleke Doortje - zijn oog laten vallen op Blonde Greet, de vriendin van Dolle Dries. De moeder van Leendert besluit haar geliefde zoon te helpen en vertelt de moeder van Dries, moeder Betje, leugens over Blonde Greet. Moeder Betje wil niet dat haar zoon met zo'n slechte meid verkering heeft en probeert te stoken in de goede relatie. Bovendien slaat Dolle Dries Mooie Leendert in elkaar, omdat die op zijn beurt zijn vrouw Doortje alle hoeken van de kamer liet zien. Hiervoor belandt Dolle Dries in de gevangenis. Blauwe Toon loopt veel geld mis en heeft geen familie of vriendin. Schele Manus wordt om zijn handicap ("hij loenst een beetje...") door zijn vriendin Toffe Jans aan de kant gezet. Gedrieën besluiten ze te tekenen bij de marine. In die tijd stonden de matrozen bekend als De Jantjes. Ze moeten voor zes jaar naar Indië en laten hun geliefde Amsterdam met alle vrienden en gezelligheid achter zich. Na zes jaar keren ze terug. Er is echter nog al wat veranderd.

De schrijver:

herman

Herman Blom, zich noemende en schrijvende Herman Bouber, werd geboren als zoon van het ongehuwde dienstmeisje Elisabeth Bouber, dat, zwanger van de zoon des huizes, op staande voet ontslag kreeg. Herman werd daarom geregistreerd onder zijn moeder’s meisjesnaam. De naam Blom kreeg hij van een latere stiefvader, die hem echtte. Een dronkelap, aan wie Herman een gloeiende hekel had.


Hij groeide op in het hartje van de Jordaan en leerde er op de ambachtschool het vak van huisschilder. Op zijn 22ste trouwde hij met Aafje ten Hoope, een aankomende actrice, die van de vele mooie vrouwenrollen, die haar man zou schrijven, onvergetelijke creaties maakte. Als overbekend toneelechtpaar kregen zij de erenaam “De Boubers”. Herman was een eenvoudig mens. Bescheiden, integer, zachtaardig en wars van alle buitenkant en humbug. “Laat het maar zien tussen acht en elf”, was zijn motto. Bezeten van zijn vak, altijd bezig. In zijn atelier met decors en kostuums, thuis alle rollen eigenhandig uitschrijvend. Maar hoe eenvoudig en zachtaardig ook, in zijn werk moest je niet aankomen met gemakzucht of lamlendigheid. Dan kon hij angstaanjagend driftig worden. Want dan kwam je aan zijn passie, zijn kunst.

Hij ontpopte zich ook als een moedig ondernemer. Die, vaak ten onrechte, blind vertrouwde op zijn financiële partners, want voor het zakelijke aspect had hij tijd noch interesse. Hij verdiende veel geld, maar zette dat weer net zo gemakkelijk op het spel voor het uitbrengen van een nieuw stuk of een langjarig huurkontrakt met een theater. En als er een stuk niet liep? Hij schreef in een paar dagen iets nieuws, dat een week later al weer in première ging. Hij was vóór alles een gedreven kunstenaar, die artistiek vrijwel alles in eigen hand hield. Hij tekende, timmerde, schilderde zelf zijn decors. Hij regisseerde, speelde hoofdrollen, inspireerde en leidde zijn spelers naar een nieuwe, bijna filmische speelstijl, die bepalend werd voor het hedendaagse theater, de film en de televisie. Tegelijkertijd schreef hij zijn stukken (zelf noemde hij het volksschetsen) in een nieuw idioom. Herkenbare diep-menselijke emoties verwoord in eenvoudige spreektaal van alledag, zonder ooit grof te worden of ordinair. Voor die tijd een revolutie.

Koor en solisten onder begeleiding van onze dirigent Miroslav Dimitrov en het productie team onder leiding van regisseur Dick Schaar zijn inmiddels met de repetities begonnen. Natuurlijk hopen wij weer op uw komst straks in de Rijswijkse Schouwburg. Via deze site houden wij u ook op de hoogte van de start van de verkoop van de toegangsbewijzen. Wilt u zeker weten dat u een kaartje heeft, reserveer dan nu al, want vorig jaar hebben wij nogal wat mensen moeten teleurstellen.