PRODUCTIE voorjaar 2019 "Petticoat"

Petticoat is een Nederlandse musical van Joop van den Ende, speciaal geschreven voor Chantal Janzen. De musical werd geschreven door André Breedland, met muziek van Henny Vrienten. Petticoat is op 3 oktober 2010 in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam in première gegaan en toerde daarna door Nederland.

 

Petticoat is het humoristische verhaal van het meisje Pattie uit Winschoten dat graag weg droomt in haar toekomst maar ook daadwerkelijk de stoute schoenen aantrekt en haar droom najaagt: ze wil zangeres worden. Pattie moet met vallen en opstaan ontdekken hoe ze uiteindelijk de tegenwinden kan trotseren. Want het maakt niet uit hoe je je droom waarmaakt, als je maar blijft luisteren naar je eigen hart. Met thema's zoals de schaduwkanten van het leven in de showbizz en de universele strijd tussen ouders en hun kinderen.

PRODUCTIE November 2019 "The Sound of Music"

The Sound of Music is een musical met muziek van Richard Rodgers en tekst van Oscar Hammerstein. Het boek is van Howard Lindsay en Russel Crouse, die zich baseerden op de geschiedenis van het Oostenrijkse gezin Von Trapp, zoals beschreven door Maria von Trapp in haar boek The Story of the Trapp Family Singers uit 1949. Daarin beschrijft ze hun vlucht vanuit Salzburg naar de Verenigde Staten na de Anschluss in 1938.

HET VERHAAL:

In Salzburg wordt Maria postulante in de abdij Nonnberg, maar ze is niet erg geschikt voor het kloosterleven (omdat ze nog te onbesuisd is) en ze krijgt van de moeder-overste de opdracht als gouvernante te werken voor de zeven kinderen van kapitein Von Trapp: Liesl, Friedrich, Louisa, Kurt, Brigitta, Marta en Gretl. De kapitein regeert zijn kinderen met militaire discipline. Maria wil daar verandering in brengen en terwijl de vader enige tijd van huis is, leert ze de kinderen zingen en weer plezier in hun leven te hebben. Als de kapitein thuiskomt, wordt Maria prompt ontslagen maar als de kapitein ziet wat ze heeft bereikt, mag ze terugkomen. Maria en de kapitein worden zelfs verliefd en trouwen. Ze gaan op huwelijksreis.

Tijdens de reis heeft oom Max, een impresario, de kinderen onder zijn hoede. Hij zorgt ervoor dat de zingende kinderen mogen optreden op de Salzburger Festspiele. Hij weet wel dat vader Von Trapp niet goedvindt dat de kinderen in het openbaar optreden, maar de ouders worden niet voor de Festspiele terugverwacht.

Het is echter 1938 en het is niet veilig in Oostenrijk. Tijdens hun huwelijksreis nemen de Nazi's de macht over. De kapitein en Maria keren snel terug. Juist die avond vinden de Festspiele plaats, en de kapitein beslist dat het optreden niet doorgaat.

Dan blijkt dat de kapitein wordt opgeroepen voor de marine. Hij probeert met zijn gezin te vluchten. Als ze betrapt worden, redt de kapitein zich eruit door te zeggen dat ze op weg zijn naar de Festspiele. Dat klinkt geloofwaardig, want de namen staan op het programma. De kapitein krijgt toestemming met zijn gezin aan de uitvoering mee te doen. Tijdens de uitvoering ontsnappen ze en vluchten ze naar Zwitserland.

Het grote drama, alsmede de liefde, de humor en het kleine drama van alledag zijn in de film verweven. Refererend aan de symbolen die de bezetters in de stad aanbrengen, zegt de kleine Marta: "Maybe the flag with the black spider on it makes people nervous".

Het terugkerende thema in het stuk zijn 'keuzes': de keuze van Maria tussen wereldse en hemelse liefde, de keuze van von Trapp tussen Maria en de Barones; de keuze van Max tussen principe en pragmatisme; de keuze van Rolf tussen zijn loyaliteit aan de kapitein en de nieuwe machthebber; de keuze van Liesl tussen haar familie en Rolf; de keuze van de Barones tussen het drukke Wenen en het rustige Salzburg; de keuze van de moeder overste tussen orde en spontaniteit.

DE COMPONIST

Richard Charles Rodgers geboren op 28 juni 1902 was een Amerikaans componist en theaterproducent. Hij was de meest productieve van de Broadway-componisten: 37 musicals, de muziek voor tien films en rond 1500 liederen schreef hij. Met meer dan 20.000 uitvoeringen van zijn avondvullende werken in de theaters aan Times Square en Broadway was hij ook de meest succesvolle. Zijn succes aan het muziektheater deelt hij uitsluitend met de librettisten: Lorenz Hart en Oscar Hammerstein II.

Oscar Greeley Clendenning Hammerstein geboren op12 juli 1895 was een Amerikaans componist en librettist. Samen met Richard Rodgers vormde hij een zeer succesvol team, dat in de jaren veertig en vijftig verscheidene Broadway-musicals componeerde.

Hammerstein studeerde eerst rechten aan de Columbia-universiteit voordat hij het theater inging. In de jaren twintig schreef hij samen met Otto Harbach liedjes voor verscheidene musicals. Ook ging hij samenwerkingen aan met andere componisten en tekstschrijvers, onder wie Jerome Kern. Met Kern schreef hij de succesvolle musical Showboat uit 1927.

Zijn grootste successen had hij na 1943, toen hij ging samenwerken met Richard Rodgers. Rodgers en Hammersteins eerste succes was de musical Oklahoma!. Ze zouden nog meer succesvolle musicals componeren, waaronder Carousel (1945), South Pacific (1949), The King and I (1951) en The Sound of Music (1959). Hammerstein produceerde ook veel van deze musicals. Een enkele keer was hij ook de producent van musicals die niet van zijn hand zijn, zoals Annie Get Your Gun.

Hammerstein werd 65 jaar oud. Het laatste nummer dat hij schreef was Edelweiss voor The Sound of Music.