PRODUCTIE 2017 " Im Weissen Rössl"

Een operette in drie bedrijven op muziek van: Ralph Benatzky, Robert Stolz, Bruno Granichstaedten en Robert Gilbert
Tekst van Ralph Benatzky, Hans Müller-Einigen und Erik Charell
Première: 8. November 1930 in het grote Schauspielhaus Berlin (Deutschland)

Op zaterdag 4 en zondag 5 november 2017 brengt ODES u de operette "Im Weissen Rössl".

 

Het verhaal speelt zich af in hotel ‘Im Weissen Rössl’ aan de Wolfgangsee in Oostenrijk. Oberkelner Leopold is waanzinnig verliefd op zijn bazin, de waardin Josepha Vogelhuber. Zij ziet echter met kloppend hart de komst van advocaat dr. Siedler tegemoet, die regelmatig in het hotel komt logeren.

Als op een dag de Wamelse fabrikant Giesecke en zijn dochter Ottilie komen logeren in het hotel, is ook dr. Siedler aanwezig. Zijn oog valt onmiddellijk op Ottilie. Giesecke heeft een proces aangespannen tegen fabrikant Sülzheimer. Beiden hebben een patent op een bepaald model Hemdhose, een soort ondergoed. Giesecke is hevig ontstemd als hij Siedler tegenkomt, die ook advocaat is van zijn concurrent Sülzheimer. Ottilie en Siedler voelen zich dan ook gedwongen hun ontluikende liefde verborgen te houden voor Giesecke. Siedler heeft Sülzheimer gevraagd om ook naar ‘Im Weissen Rössl’te komen. Maar deze stuurt zijn zoon Sigi. Onderweg heeft Sigi professor Hinzelmann en zijn dochter Klärchen ontmoet, die hij meeneemt naar het hotel. Sigi en Klärchen vinden elkaar wel erg aardig.

Leopold probeert kost wat kost te voorkomen dat Josepha en Siedler nader tot elkaar komen. Hij maakt het daarbij zo bont dat hij wordt ontslagen. Josepha ziet zich gedwongen om hem weer in dienst te nemen als er een hooggeplaatste gast komt logeren. Leopold zal deze gast moeten ontvangen, maar dat gaat hem niet al te best af. De hooggeplaatste gast zorgt er tenslotte zelf voor dat Leopold en Josepha een paar worden. Dr. Siedler verlooft zich uiteindelijk met Ottilie, de dochter van Giesecke.

Im Weissen Rössl is in 1930 door Ralph Benatzky, (1884 – 1957) geschreven. Vanaf 1927 schreef hij in Berlijn werk voor de grote operetterevue van Erik Charell. Het beroemdste daarvan is Im Weissen Rössl. Meer over de componist is te vinden op www.ralph-benatzky.com. In Im Weissen Rössl zijn verschillende bekende liederen te horen van o.a. Robert Stolz en Richard Gilbert.

 

De componist:

ralph benatzky

Ralph (voluit: Rudolph Josef František) Benatzky (Moravské Budějovice, Moravië 5 juni 1884 – Zürich 16 oktober 1957) was een Oostenrijkse componist van vele operettes en filmmuziek.

Aanvankelijk koos hij voor een militaire carrière, maar toen hij, nog jong, ziek werd, moest hij noodgedwongen zijn militaire ambities opgeven en ging hij in Praag muziek studeren. Aldaar viel zijn talenkennis op. Hij beheerste namelijk het Duits, het Frans, het Engels, het Tsjechisch, het Pools, het Hongaars en het Italiaans. Hij studeerde muziektheorie bij onder anderen Felix Mottl. Rond 1910 leerde hij Heinrich Mann kennen en werd hij een bekende verschijning in het Münchense kunst- en cabaretleven. In 1909 trouwde hij met de chansonnière Fédi Ferard en in 1914, na zijn scheiding van haar, met de zangeres Josma Selim, voor wie hij talloze luchtige liederen schreef.

Na haar vroege dood, in 1929, trouwde hij voor de derde keer, nu met de danseres Melanie Hoffmann. Hij ging daarna ook filmmuziek schrijven. Hij had daar zoveel succes mee dat hij in staat was een villa te laten bouwen in het Zwitserse Thun, waar hij met zijn derde vrouw na Hitlers machtsovername ook daadwerkelijk ging wonen. Zwitsers staatsburger mocht hij echter niet worden en daarom emigreerde het paar in 1940 naar de Verenigde Staten. Na de oorlog keerden zij terug naar Zwitserland, en wel naar Zürich.

Hij schreef meer dan 90 operettes, waarvan Im weissen Rössl, op een libretto van Hans Müller en Erik Charell, nog steeds wereldberoemd is. Deze operette speelt rond het hotel 'In het Witte Paardje' in het Oostenrijkse dorpje Sankt Wolfgang im Salzkammergut aan de Wolfgangsee. Maar ook vertaalde de literair begaafde Benatzky de opera Porgy and Bess en William Somerset Maughams memoires The Summing Up.

 

 

Koor en solisten onder begeleiding van onze dirigent Miroslav Dimitrov en het productie team onder leiding van regisseur Dick Schaar zijn inmiddels met de repetities begonnen. Natuurlijk hopen wij weer op uw komst straks in de Rijswijkse Schouwburg. Via deze site houden wij u ook op de hoogte van de start van de verkoop van de toegangsbewijzen. Wilt u zeker weten dat u een kaartje heeft, reserveer dan nu al, want vorig jaar hebben wij nogal wat mensen moeten teleurstellen.