De belangrijkste karakters van de musical "De Jantjes"

DOLLE DRIES, DE SCHELE EN BLAUWE TOON zijn drie jongens van rond de twintig jaar, die hun dienstplicht vervullen als matroos bij de marine. Zij zijn tijdens hun diensttijd gezworen kameraden geworden. DRIES is 'n sterke temperamentvolle knaap, die bij 't minste onrecht op de vuist gaat. Aan z'n licht ontvlambare karakter dankt hij zijn bijnaam "de Dolle". Alles bij elkaar is hij een open volksjongen met het hart op de tong, goedhartig, eerlijk en trouw.
MANUS, ofwel de SCHELE, is z'n beste vriend, maar tegelijk z'n tegenpool. Manus is zeer scheel, lakoniek, hunoristisch, altijd in voor een geintje, van nature wijsgerig en kalm, daarbij is hij een achtien-karaats vriend.
TOON of BLAUWE TOON, vanwege zijn voorliefde voor alcohol, komt uit een goede familie en is gedistingeerd, welopgevoed, en bijna altijd licht aangeschoten. Met z'n ietwat geaffecteerde spraakje en taalgebruik is hij, zeker naast de andere twee, een opvallende figuur. Ondanks alle verschillen vormen zij een onafscheidelijk trio. Kammeraden door dik en dun.
BLONDE GREET is het meisje van Dries. Het is een frisse, knappe Jordaanse met opvallend blond haar, strijkster van beroep.
JANS is het meisje van de Schele. Een aardige, maar ietwat robuuste en onverschillige jonge meid uit de bloemenbuurt.
TANTE PIET is het type van 'n welgedane en geslepen Amstedamse kasteleines, van alle markten thuis en weinig kieskeurig als het gaat om geld verdienen en om zaken naar haar hand te zetten. Zij drijft het logement annex café in het hartje van de Jordaan, waar een groot deel van de aktie plaats vindt.
OME GERRIT is de tweede echtgenoot van tante Piet. Hij is een goeige gezellige man, die alle voorkomende katweitjes opknapt en helpt met de bediening in het café. Hij is ook de catalysator tussen tante Piet en de, veelal vaste, gasten en komt tussenbeide als Leendert dreigt te ontsporen.
LEENDERT - woont met Doortje bij zijn moeder Piet. Hij is 'n lange bleke slungel, type Zeedijk-adonis. Een weinig aangename , verwende en louche knaap, die geen slag uitvoert en de hele dag rondhangt en achter vrouwen aanzit. Hij is z'n moeders oogappel.
DOORTJE, getrouwd met Leendert, is 'n nog jonge , maar ziekelijke vrouw, die zowel door haar man als door haar schoonmoeder wordt misbruikt als huissloof.
BETJE - een goedig oud vrouwtje, de moeder van Dries.
NA DRUPPEL of TANTA NA, eens een populaire schoonheid, vormt met haar levenspartner DE MOP, een bekend straatduo. Als NA zingt, haalt DE MOP het geld op. Zij zijn onafscheidelijk en uiten hun wederzijdse verknochtheid door voortdurend met elkaar te bekvechten.
Verder zijn er kleinere rollen zoals logeergasten, een orgeldraaier, een Engelse matroos, stamgatsen en KNIL-militairen.